Mijn ervaring op het CGU

Hallo allemaal, bonjour!

Op maandag 28 oktober mocht ik een dagje mee naar school met mijn nichtje Madelief uit 2D. Ik ben Lilie, 14 jaar en ik woon in de buurt van Bordeaux in Zuid-Frankrijk. Mijn moeder is Nederlands en mijn vader is Frans, dus ik ben half Nederlands. Ik zit in het laatste jaar van het College, en moet dit jaar examen doen. Daarna ga ik nog drie jaar naar het Lycee, om mijn bacalaureat te halen; dat is vergelijkbaar met een VWO diploma.

In Frankrijk ga je na groep 7 naar College, dat duurt vier jaar, en daarna nog drie jaar naar het Lycee. Pas op het Lycee volgen we in Frankrijk verschillende onderwijsniveau’s, zoals bij jullie vanaf de brugklas.

Er zijn wel meer verschillen tussen mijn school en jullie school! Ik ga ‘s ochtends net als iedereen uit mijn dorp met een speciale bus naar school, en ben om 17 uur pas klaar. Wij zeggen altijd u tegen onze leraren, en we gaan pas zitten in de klas als de leraar of de lerares zegt dat we mogen gaan zitten. In de pauzes tussen de lessen moeten we naar buiten, en mogen we niet in de schoolgangen blijven. En als we een tussenuur ofzo hebben mogen we het terrein van school niet af. Tussen de middag eten we uitgebreid drie gangen warm in de kantine op school. Ik krijg net als alle Franse mensen tegen twaalf uur honger!

De hele dag is de mobiele telefoon verboden op school. En we hebben ook kledingvoorschriften: we mogen bijvoorbeeld geen korte broek aan. Als er een volwassen persoon de klas binnen komt moeten we opstaan. In Frankrijk zijn de staat en het geloof gescheiden, dat heet la laïcité. We mogen daarom ook geen tekens dragen die laten zien welk geloof we hebben, zoals bijvoorbeeld een kruisje.

We hebben wel langer zomervakantie dan jullie: 2 maanden! Dat is fijn want dan heb ik lekker veel tijd om mijn familie uit Nederland te zien en leuke dingen te doen met Madelief.

Ik vond het heel leuk om een dag met jullie mee te maken en te beleven hoe het op een Nederlandse school gaat. Jullie waren heel erg hartelijk!

Merci pour votre accueil et à très bientôt!

Lilie.

 

 

Media
  • vlag