Utrechts biologiewonder Jarik (18) naar Zwitserland om Nederland te vertegenwoordigen op Olympiade

Op de website van RTV Utrecht staat een mooi artikel over onze leerling Jarik Stoutjesdijk. 

UTRECHT - Tijdens deze 'Summer of Love' willen veel jongeren, zeker diegenen die net geslaagd zijn, dansen op een festival - mochten ze nog doorgaan - of bier drinken in de kroeg. Maar de 18-jarige Jarik Stoutjesdijk uit Utrecht is uit een ander hout gesneden: hij sluit zich vrijwillig op in een Zwitserse jeugdherberg om te blokken voor meerdere biologietoetsen van de Internationale Biologie Olympiade.

Want een 8,4 is natuurlijk een mooi cijfer, maar een 10 was niet bepaald ondenkbaar geweest. Jarik mag zich namelijk de beste Nederlandse biologieleerling van dit jaar noemen. Hij won vorige maand de Nederlandse Biologie Olympiade 2021. "De top 4 gaat naar een internationale ronde om Nederland te vertegenwoordigen op wedstrijden", vertelt hij.

Buitenlands avontuur
En dus vertrekt Jarik volgende week met drie andere biologieliefhebbers naar Zwitserland, om het op te nemen tegen alle andere knappe koppen van de wereld. "Dit jaar wordt de Olympiade georganiseerd door Portugal en zouden we daar ook praktijktoetsen moeten maken, zoals dieren ontleden en dat soort dingen. Maar dit jaar is alles vanwege corona online en is het met name theorie."

Toch komt er dus wel een buitenlands avontuur, omdat Nederland en Zwitserland leerlingen uitwisselen. "Vorig jaar is er een Zwitserse delegatie hierheen gekomen, dit jaar zijn wij uitgenodigd om daarheen te komen. We gaan met het Zwitserse team in een jeugdherberg zitten en samen de toetsen maken."

Het is overigens niet voor het eerst dat Jarik aan de Olympiade meedoet. "In de vijfde klas had ik de toegangstoets ook al gemaakt en toen was ik ineens door. Dat had ik totaal niet verwacht. Vervolgens krijg je dan een studiebundel en een onderwerp om je op voor te bereiden op de tweede toets. Dat was tijdens de lockdown vorig jaar, waardoor ik veel meer tijd had om me voor te bereiden. Ik zat natuurlijk nog in de vijfde klas, dus ik won niet. Maar dit jaar had ik een veel beter idee van wat ik kon verwachten en had ik zelf gevraagd om weer mee te doen. En dit keer won ik dus wel!"


Evolutionaire stambomen
Uit diezelfde studiebundel is Jarik nu al veel aan het leren om de stof voor te bereiden. "Sommige dingen lees ik gewoon goed door, maar er zijn ook dingen die je kunt oefenen. Het maken van evolutionaire stambomen bijvoorbeeld, daar zijn gewoon methodes voor die je heel goed kunt oefenen."

Het hele evenement is voor Jarik gelijk een goede voorbereiding op zijn studie: Moleculair and Biofysical Life Sciences in Utrecht. "Een mix van biologie en scheikunde eigenlijk." Hij hoopt een zilveren medaille in de wacht te slepen bij de Olympiade. "Uit ieder land mogen vier mensen meedoen. Elk land heeft dan een eigen selectie. De top 10 procent krijgt een gouden medaille, de 20 procent daarna een zilveren en de 30 procent daarna een bronzen. Ik denk dat een zilveren medaille zeker mogelijk is." Volgende week vrijdag weet hij of dat is gelukt.
Media
  • Jarik