Christelijk Gymnasium Utrecht

Het Christelijk Gymnasium Utrecht maakt deel uit van de Willibrord Stichting. De school telt ongeveer 980 leerlingen afkomstig uit Utrecht en omgeving. Het CGU is een zelfstandig gymnasium en is lid van de Stichting het Zelfstandig Gymnasium (SHZG)

Op een gymnasium krijgen alle leerlingen -naast de standaard vwo-vakken- vanaf de brugklas Latijn. In de tweede klas komt daar Grieks bij. Vanaf de vierde klas kies je of je doorgaat met Latijn of Grieks, of misschien wel met beide klassieke talen. Leerlingen op onze school die behoefte hebben aan nog meer uitdaging kunnen extra vakken volgen zoals filosofie, wiskunde D of Spaans. Ook bieden we de mogelijkheid om op het gebied van talen internationale certificaten te behalen. In die onderbouw bieden we daarnaast het Honours Programma Junior aan, en in de bovenbouw het Honours Programma Gymnasia. 

Op het CGU kun je zijn wie je bent. Wij vinden een goede sfeer en veilige omgeving belangrijk. Iedereen op school werkt hieraan, en zo vormen we samen een school waar we trots op zijn! Er is bij ons genoeg ruimte om je talenten te ontwikkelen. We doen er veel aan om onze leerlingen op allerlei manieren te laten leren, zowel in de les als buiten de les.

Zeer goede resultaten
Het CGU is een school met zeer goede resultaten. Goede resultaten zijn natuurlijk belangrijk, maar wij vinden het evengoed belangrijk dat de leerlingen leren leuk blijven vinden. Daarom zoeken we altijd naar de beste werkvormen om leren leuk te maken. Wij proberen je interesse te wekken en uit te dagen. We willen je leren hoe je een onderzoekende houding aanneemt en hoe je zo goed mogelijk communiceert. Zo kun je na de middelbareschool vol zelfvertrouwen aan een vervolgstudie beginnen.

Leren is ook zien en ervaren
Het CGU zorgt voor veel afwisseling. Zo leer je tijdens de reguliere lessen op school, maar ook tijdens de buitenschoolse activiteiten. Je bezoekt bijvoorbeeld musea en gaat op dagexcursies naar Xanten, Keulen en Lille. We organiseren natuurlijk ook werkweken. In de derde klas is er de Abenteuerwoche (een soort survivalkamp), in de vierde klas kun je uit wel zeven verschillende reizen kiezen naar bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk, Engeland of Frankrijk. In de vijfde klas ga je op klassieke reis.

Uniek en leerzaam zijn ook onze leerlingverenigingen. Je kunt daar extra sporten beoefenen, leren debatteren, helpen met het organiseren van feesten, en samen met leerlingen uit andere klassen ontdekken wat je allemaal kunt en waar je interesses liggen. Hieronder zie je van welke verenigingen je lid kunt worden.

  • Ludicrum instrumentum (podiumtechniek) 
  • Ars et Amicitia (kunst)
  • Colludo (spelletjes)
  • Argumentum (debat) 
  • Decibel (geluid) 
  • Epos (schoolkrant) 
  • Io sodales (feesten) 
  • Alke (sport)
  • Mercurius (beursclub)

UNESCO-school
Als UNESCO-school besteden we veel aandacht aan de maatschappij en de wereld om ons heen. In ons onderwijs hebben we aandacht voor thema’s als vrede en mensenrecht, intercultureel leren, wereldburgerschap en duurzaamheid. Kijk voor meer informatie op www.unescoscholen.nl.

Kennis en cultuur
In je brugklasjaar ervaar je tijdens de wekelijkse ‘cultuurdag’ dat kennis en cultuur bij elkaar horen. Eén dag per week bestaat je schooldag uit een gemeenschappelijk programma van de vakken Nederlands, dramatische expressie en tekenen. Deze dag staat dan helemaal in het teken van verhalen schrijven en poëzie, beeldende kunst, muziek en toneel. Er worden regelmatig voorstellingen en muziekavonden op het CGU georganiseerd, maar ook buiten de school bezoek je diverse culturele activiteiten.