Cultuureducatie

Op het CGU doen we veel aan kunst en cultuur. Zo maken we leerlingen vertrouwd met (professionele) kunstuitingen. Door ze te confronteren met andere en vroegere culturen worden leerlingen zich bewust van hun eigen cultuur. En van hun eigen smaak. Waarom vinden ze bepaalde kunstvormen wel of juist niet mooi? Verschillende vakken organiseren culturele activiteiten: leerlingen kijken een film bij het vak Engels, of gaan naar een museum met Godsdienst. Of ze bezoeken een voorstelling met de vakken Antieke Cultuur en Nederlands. Deze activiteiten vallen gedeeltelijk onder schooltijd. Soms dus ook buiten schooltijd. Hiervoor werken wij samen met de Stadsschouwburg Utrecht, Filmtheater ’t Hoogt, Kinepolis, Museum Catharijneconvent, Centraal Museum, Theater Kikker, Podium Hoge Woerd, Rijksmuseum, Stedelijk Museum Amsterdam en diverse grote en middelgrote podiumgezelschappen. Deze activiteiten worden grotendeels betaald uit het Cultuurkaartbudget.

Vrij aanbod
De cultuurcoördinator stelt elk jaar een divers programma samen. In het aanbod zitten bijvoorbeeld toonaangevende gezelschappen en kunstenaars maar ook vernieuwende (buitenlandse) acts. In de Elektronische Leeromgeving (ELO) staat alle praktische en inhoudelijke informatie voor de leerlingen. Deelname is vrijwillig: leerlingen kunnen zich inschrijven voor een activiteit die hen leuk lijkt. Sommige activiteiten zijn geschikt voor alle jaarlagen, andere activiteiten voor een combinatie van jaarlagen. Het merendeel van de activiteiten wordt aangeboden in klas 4 t/m 6. Kijk voor het actuele aanbod hier.

CGU toneel
Het CGU kent een lange toneeltraditie. Elk jaar worden er toneelproducties gemaakt, zowel uit het klassieke als moderne repertoire. De voorstellingen worden samen ontwikkeld met de leerlingen. Voor iedereen die zich aanmeldt is in principe plaats.

CGU CULTURA (SYMPHONIA, MUSICA, CARMINA & CHOREA)
Veel leerlingen bespelen een instrument, zingen of dansen. Het CGU heeft een programma met muziek, zang en dans.
CGU SYMPHONIA is ons eigen klassieke orkest, CGU MUSICA zijn jamsessies, CGU CARMINA is het schoolkoor en diverse dansstijlen komen aan bod bij CGU CHOREA. Door het jaar heen vinden deze onderdelen plaats op de donderdagmiddag. De repetities staan onder leiding van professionals uit de betreffende sector.
CGU CARMINA en SYMPHONIA sluiten hun repetities af met een gezamenlijk optreden op of buiten school. Daarnaast kunnen leerlingen hun talenten tonen op de diverse avonden georganiseerd door de leerlingenvereniging Ars (zie LACADEIA).

CJP-pas

Alle leerlingen op het CGU ontvangen elk jaar in het najaar een CJP-pas. Deze pas geeft korting bij diverse podia, filmhuizen, bioscopen, musea en overige kunstinstellingen. Daarnaast is met deze pas korting mogelijk bij enkele grote winkelketens. Op de CJP-pas staat nooit geld, dat wordt schoolbreed besteed.

Cinetik
Voor bijna elk vak wordt wel eens een film gekeken. In nagenoeg honderd procent van de gevallen gaat het om de inhoud van de film, inhoud die aansluit bij de lesstof. Bij Cinetik gaan we verder dan de inhoud. We staan stil bij de film zelf, de film als medium, de film als kunstvorm. Vroeger was het een vak, nu is het een schoolvereniging. Cinetik organiseert onder andere een bezoek aan het Internationale FilmFestival Rotterdam en de Nacht van Cinetik (een hele nacht film kijken op school).