ICT en onderwijs

De laptop speelt een grote rol in zowel het professionele leven als de vrije tijd van mensen. De rol ervan in het onderwijs groeit maar door: er komen dagelijks nieuwe toepassingen en bronnen bij, gemaakt door docenten en educatieve uitgeverijen. Leerlingen doen zelf ook steeds meer digitaal: verslagen (samenwerken via bijvoorbeeld Google Drive), presentaties met presentatiesoftware, aanleg van een portfolio etc. De laatste weken is ook steeds duidelijker geworden dat een laptop een onmisbare rol speelt in het soms noodzakelijke onderwijs op afstand.

In het verleden werd op de meeste scholen toegang tot deze software verschaft via desktops in computerlokalen. Voor de soepele integratie van ICT in het onderwijs is het echter veel praktischer als iedere leerling over een eigen apparaat beschikt. Ook thuis is het handig als de leerling niet in de rij hoeft te staan voordat hij/zij iets op de huiscomputer kan doen.

Mede daarom is het CGU in 2015 begonnen met het implementeren van device-gebruik op school. Dit doen wij volgens het bring your own device-principe.

De apparaten zullen in de les gebruikt worden voor bijvoorbeeld informatie zoeken op internet, verslagen en werkstukken maken in een tekstverwerker, presentaties maken, lesmateriaal ophalen van Its Learning (onze Elektronische LeerOmgeving, de ELO), woordjes leren, diagnostische toetsen en quizzen maken etc. Daarnaast wordt een zo groot mogelijk deel van de tekstboeken digitaal beschikbaar gemaakt. Leerlingen hebben hierdoor de keuze of ze hun papieren boeken of de digitale boeken gebruiken. Werkboeken en schriften zullen in beperkte mate door digitale versies worden vervangen.

Aanbevolen device configuratie voor op school
We geven een aantal minimumeisen en een aantal tips. Er zijn geschikte apparaten voor zo’n 300 euro. Een tablet is ook mogelijk, maar dan wel met toetsenbord. De leerlingen hebben een duidelijke voorkeur voor laptops.

Apparaten welke voldoen aan onderstaande specificatie zijn geschikt voor de meeste taken binnen het onderwijs.

Voor alle apparatuur:

· accu: capaciteit voor minimaal 8 uur continu gebruik

· WiFi: AC (5Ghz) of meer.

· (ingebouwde) webcam + microfoon

Chromebooks

·       Om op een Chromebook de noodzakelijke software voor het onderwijs te kunnen gebruiken, moet het apparaat toegevoegd wordt aan de beheerde software-omgeving. Voor deze licentie zijn we genoodzaakt een additionele heffing van €15,- toe te passen. Het apparaat zelf wordt niet in beheer genomen, het is eenmalige softwarematige instelling

Windows / macOS laptop:

· macOS 10.13 of hoger / Windows 10 of hoger

· maximum formaat incl. hoes: 44x29 cm (ruimte in kluisje)

iOS device:

· iPad (vanaf iOS 12)

Niet geschikt: Android tablets

Tips op basis van ervaringen tot nu toe

·       Niet te zwaar! Erg belangrijk. Je device moet tenslotte elke dag mee. Apparaten met een beeldschermgrootte van 11,6 tot 14 inch werken prima. Veel kleiner is niet praktisch i.v.m. de grootte van het toetsenbord

·       Goede accu! Erg belangrijk. Er is maar een beperkt aantal stopcontacten in iedere lokaal.

·       Voor het normaal gebruik op school is geen bijzondere processor of veel werkgeheugen nodig. Dit helpt natuurlijk wel bij het vlot opstarten. Let wel op bij de aanschaf: de betere laptops hebben goede processoren, meer werkgeheugen en bijvoorbeeld SSD-opslag.

·       Leerlingen willen vaak veel opslagruimte op de harde schijf (zodat ze veel spelletjes op hun device kunnen zetten). Voor school is dit helemaal niet nodig. Bovendien is er via school een vrijwel onbeperkte opslagcapaciteit via Google Drive en Office 365. Via deze clouds kunnen leerlingen vrijwel altijd bij hun documenten en is het risico op verlies van documenten een stuk verkleind.

·       Maak het niet al te duur of sluit een goede verzekering af, zodat je minder zorgen hebt om schade of diefstal. Het CGU heeft geen speciale verzekering en is niet aansprakelijk voor schade of diefstal van laptops.

Hier zijn diverse links te vinden met betrekking tot ICT op het CGU:
Wat en hoe: gebruik ICT middelen op het CGU

Hier zijn diverse links te vinden met betrekking tot ICT op het CGU:
Wat en hoe: gebruik ICT middelen op het CGU

Heeft u vragen:

voor technische vragen:

ICThelpdesk@cgu.nl

voor informatieve of praktische vragen:

ICT@cgu.nl

voor beleidsvragen: